KİTAP BASIMINI ENGELLEYEN, BİLGİYE KARŞI,KAPRİSLİ,MUHTERİS YÖNETİCİLER.

Çalışmaya başladığınız kurumu önce gözlemler,sonra izler,sonra da adapte olmaya başlarsınız.Tabi burası özel sektörmü yoksa devlet işletmesimi durum ve uyum ona göre değişir.
Varsayalım ki bir devlet işletmesin de çalışmaya başladınız.Önce kimin kiminle bağlantıları var,hangi kişi mevcut iktidara daha yakın,yönetici bu işin neresin de,bulunduğu yerde kalma kabiliyeti nedir gibi gece gündüz meteorolojik tahminler yapmaya devam edersiniz.
Bulunduğun yer de kalmanın çok şartları vardır ama en önemlilerin den biri siyasi yalakalıktır.Sonra sırası ile suya sabuna dokunmadan işine odaklanmak ve gene suya dokunup sabuna dokunmadan işini mükemmel yapmaktır.Kamu işletmelerinde verimliliğe ve kaliteye dayalı üretim olmadığı için bu çuvalın içine ne atarsan gider.
Bulunduğumuz kurumda okullarda okuduğumuz çok şeylerin yanlış bilindiğini ve uygulandığını gördük.Uyarmaya kalktığımızda büyük tepkilerle karşılaştık.Derdimizi anlatmakta oldukça zorlandık.Gazi ve ODTÜ gibi üniversitelere giderek bildiklerimi Çek etmem çok olmuştur.Oralardan aldığım yeni bilgilere işletmelerde yanlış diye karşı çıkanları çok görmüşümdür.
Montaj tamamlanıp proseslerin işletmeye alınması sürecine geldiğimizde esas zorluk burada başlamaktadır.Çünkü her alanın kendine has farklı ülkelerden ayrı uzmanları var.Her uzman ayrı bir derya.Hem takip etmek çok zor hem de onlardan bilgi kapmak ve o bilgiyi güncel hale getirip uygulamak.
Ben genelde o hafta hangi alanda çalışacaksam o uzman dan ayrılmam ve sadece yatma zamanı onu yalnız bırakırdım.Konuştuğu,söylediği,anlattığı her şeyi not ederdim.Bir proses ayarlanacağı zaman sistem yarı otomatik olduğu için en az yirminin üzerinde ayarın koordineli ve uyumlu olması gerekiyordu.Basınç,rutubet,sıcaklık,debi,ürün,su,buhar,klimatize şartlar vs...
Yabancı uzmanlardan aldığımız bilgiler çerçevesinde kendi çalışma ve tecrübelerimizi de katınca ister istemez bir bilgi birikimine sahip oluyorsunuz.Kayıtlı belgeler,not alınan donelerin unutulmaması için tamamını toparlayıp bir kalıcı kitap haline dönüştürmek için uzun bi çalışma yaptım.Yani bu tür işletmeler de proses dizayn,proses ayarları,termodinamik,analitik kimya ve unit operasyonlara dayalı ne varsa yazılı hale getirdim.Buna ürün içerisine kattığımız koku ayarları da dahil.Ancak ne harman nede koku formülleri bu işin içinde olmayıp sadece o proseslerin ürüne göre ayarlarının nasıl yapılacağının anlatıldığı bölümler vardı.
Kitabın basımı için ilgili lere götürüp konuyu izah ettim.Bu bilgilerin kalıcı olması lazım.Bizden sonraki mühendislerin bu bilgilere ihtiyacı var dedim.Ancak gizli bilgilerin deşifre olacağından bahisle kitabımı bastırmadılar.Bu tamamen kifayetsiz,kıskanç,emeğe ve bilgiye saygısı olmayan muhterislerin engellemesinden başka bir şey değildi.Ayrıca karar vericilerin de baskıya hazır kitabın içindeki bilgilerin çoğunu anlayabileceklerini tahmin etmiyorum.
Sonuç olarak yıllarca elde edilen bilgi ve tecrübeler kitap haline gelemeden insanların kaprisleri uğruna heba olup gitmiş ve benimde o birimden ayrılmamla neticelenmiştir.
Hasan Arpacı
Sen, Sabri Özerdoğan, Mesut Ugur ve 9 diğer kişi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Vehbi Koç kimdir ve BEKO neyi ifade ediyor..!?

DEPREM GÜVENLİĞİNE KATKISI OLAN İBB YOLLARINDA ASFALTIN KAYMASI PROBLEMI NASIL ÇÖZÜLDÜ,

AHLAKSIZ BİLGİ SAHİPLERİNDEN, BİLGİSİZ AHLAK SAHİPLERİNE SELAM VAR...